Veel huwelijken starten op een roze wolk. Na verloop van tijd blijkt je partner niet zo ideaal te zijn als gedacht, er komen teleurstellingen en er ontstaat verwijdering. Hoe nu verder?

Wanneer je relatie slecht is dan ligt scheiden vaak voor de hand. Is dat wel de beste oplossing?

Veelal wordt gedacht dat scheiden dan de gemakkelijkste optie is. Dat maakt, denk je dan, een eind aan de problemen en opent een deur voor een nieuwe, gelukkige toekomst.

Welke verwachtingen heb je van een huwelijk?

1b scheidenofblijven_De verwachting van een huwelijk van veel jongvolwassenen is, dat het huwelijk een bron van liefde en emotionele voldoening is, maar dat valt zo nu en dan tegen.

Als je eerlijk bent voor jezelf dan mag je ook niet verwachten dat je huwelijk altijd top is. Er zijn altijd mindere periodes. Lastige periodes zijn bijvoorbeeld de jaren waarin je kinderen klein zijn en je continu aan het zoeken bent naar een goede balans. Of als er nieuwe periodes in je leven komen, bijv. wanneer de kinderen minder afhankelijk zijn en je zelf weer meer invulling moet geven aan je eigen leven. Denk ook eens aan de stress die los komt bij een nieuwe baan, ziekte in je gezin, werkloosheid etc.. Dat heeft impact op je veerkracht en op je relatie. Ruzies en irritaties ontstaan zomaar. Dat wil nog niet meteen zeggen dat je huwelijk slecht is, maar er kan daardoor wel een crisissfeer ontstaan. Hoe ga je daarmee om?

Het S-woord

2-1Wanneer je door een huwelijkscrisis gaat, neem dan het S-woord niet in de mond of in je gedachten. Het is beter om je te realiseren dat het ervaren van een dip in een relatie heel normaal is.

Kies ervoor om in actie komen zodra de eerste signalen van relatiestrubbelingen de kop opsteken. Onderken en erken de strubbelingen, maak ze bespreekbaar en werk, eventueel met hulp, aan het ontrafelen daarvan en aan het zoeken naar oplossingen.

Kinderen beter af met een scheiding?

2Dat kinderen beter worden van een scheiding, omdat ouders zich dan beter voelen, is volgens diverse onderzoeken een fabeltje.Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en vaker de kans lopen op gedrags- en gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek en vanuit de praktijk is het zeker dat een scheiding voor kinderen moeilijk te verkroppen is.

Wanneer er dus kinderen in een huwelijksrelatie zijn is dat een extra stimulans om je huwelijk overeind te houden.

Hulp en/of advies nodig? Neem vrijblijvend contact op.