Dit was de vraag van een client. We kwamen al snel tot de conclusie dat hij op zoek was naar zijn persoonlijkheid. Hij was opgegroeid in een gezin waarin hij waardering kreeg wanneer hij zich aanpaste aan de behoeften van deomgeving, die zich ook regelmatig wijzigden. Deze levenswijze had hem gevormd tot wat hij nu was. Hij wilde graag leren om voor zijn eigen mening en grenzen uit te komen zonder daarin het gevoel te hebben afgewezen te worden.

Hoe leer ik voor mezelf opkomenAls mens merken we dat we in ons leven voortdurend te maken hebben met veranderingen. We hebben immers te maken met ontwikkelingen op lichamelijk en sociaal gebied; waarden en normen en ook ons emotionele leven veranderen regelmatig. Wanneer we eerlijk naar onszelf kijken dan ontkomen we in ons denken niet aan de invloed van de veranderingen in en om ons heen.

Onder druk staan

Als we goed functioneren, ervaren we een bepaalde mate van continuteit in onze persoonlijkheid. Terwijl we ook ervaren dat deze voortdurend onder druk staat en onze identiteit kan gaan wankelen. Hoe kan dat?

Door open te staan voor onze omgeving gaan we met mensen om en zetten ons voor zaken in. Wanneer we daar helemaal in opgaan bestaat de mogelijkheid dat we daardoor geleefd en opgeslokt worden. Dan hebben we onze eigen verantwoordelijkheid uit handen gegeven, voelen we ons machteloos en laten anderen alles beslissen.

Wanneer we onze grenzen niet aangeven, niet precies zeggen wat we willen, dan dringen anderen zich steeds meer op. Het kan zover gaan dat de anderen voor ons uitmaken wat we moeten doen en wie we zijn. Wayne W. Dyer schreef eens:

Als je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van anderen, is het anderen-waarde

Wanneer we in dergelijke situaties terecht gekomen zijn dan is het noodzakelijk om terug te gaan naar je binnenste. Daar mag je ontdekken wie je bent, nl. waardevol, uniek en onvervangbaar. Met een eigen geschiedenis en met een identiteit die niet door anderen kan worden vastgesteld om dat die is vastgesteld al voor je geboren bent.

Wil je ernaar op zoek? Hulp en/of advies nodig? Neem vrijblijvend contact op.