Een tijdje geleden sprak ik met een echtpaar daarover. Vanuit mijn praktijk keken we op het gazon. Ze vonden het mooi groen en heel. We vergeleken het gazon met hun relatie die niet meer was zoals ze graag wilden.

Ik nam hen mee naar de tuin en wees hun op het onkruid en de holle plekken die tussen het gras zaten. We spraken over een oplossing om weer een goede grasmat te krijgen. De oplossingen die we vonden waren: de hele grasmat vervangen door een nieuwe of de grasmat repareren door het goede gras te bemesten en het onkruid te bestrijden.

Uit ervaring weten we dat iedere relatie momenten kent dat het niet lekker loopt. Dan zien we vaak alleen het onkruid en de holle plekken en de gedachte kan dan boven komen om heel rigoureus te werk gaan.

Wegwerpmaatschappij

Onze maatschappij leert ons immers dat, wanneer er iets niet meer goed functioneert we het weggooien, al dan niet onder invloed van diverse reclames. Repareren doen we bijna niet meer, nee, vervangen is het motto geworden en we blijven met hoop afval zitten, met allerlei gevolgen voor ons milieu. Het lijkt wel of we onze wegwerpmaatschappij ook toelaten in (huwelijks-)relaties. Toch is de moeite waard om je relatie/gazon te herstellen i.p.v. te vervangen door iets nieuws.

Hierbij kunnen de volgende vijf punten waardevolle hulpmiddelen zijn.

Maak zo nu en dan samen een feestje!

Ga regelmatig een weekend weg of doe iets leuk samen. Het ontspant waardoor je de wereld en je agenda even vergeet. Je kunt je weer helemaal op elkaar richten waardoor je de vlinders weer kunt laten fladderen. Hierdoor krijgen verbondenheid en verliefdheid weer ruimte. Laat je in die momenten niet afleiden door je telefoon, internet, etc.. Als je voor anderen niet bereikbaar bent, ben je des te meer bereikbaarder voor je partner!r

Hou de deur open!

Het leven staat garant voor een heel scala aan emotionele uitdagingen. Stress, verdriet, pijn, afwijzing, gemis, enz. Allemaal uitdagingen voor ieder persoonlijk, die doorwerken in je relatie. De vraag is: ga je er samen doorheen of alleen? Ik geloof dat de mens gemaakt is om in verbondenheid te leven. Daarom is het gevoel van alleen-zijn of eenzaamheid voor ieder mens heftig, haast iets ondraaglijks. Daarom is met elkaar blijven praten zo belangrijk. Net zolang tot je elkaar weer begrijpt. Tot de verbinding, ook in moeilijke tijden, hersteld is!r

Houd het intiem

Zonder de intieme momenten vervlakt elke huwelijksrelatie. Je kunt met iedereen mooie gesprekken voeren maar alleen met je partner heb je deze fysieke verbinding. Juist dat maakt een huwelijksrelatie uniek! Dit is een mathematische een biologische waarheid die bij zowel bij vrouwen telt als bij mannen.

Eer /aanvaard elkaar en jezelf

Erken elkaars en je eigen zwakke plekken. Wees eerlijk naar jezelf en naar je partner over je verlangens en verwachtingen. Maakt ze bespreekbaar en laat ze geen eis worden. Eerlijkheid maakt kwetsbaar maar het voorkomt teleurstellingen en geeft meer begrip voor elkaar. Stop met het veroordelen van je partner of van jezelf. De ander (of jezelf) inprenten wat niet mag en hoe de ander moet veranderen leidt niet tot herstel of genezing. Genade reinigt en zuivert, doet leven en groeien. Veroordeling geeft verwijdering en uiteindelijk de dood in de pot.

Neem geen genoegen met het onkruid

En als je elkaar even niet meer kunt vinden. Accepteer dit nooit! Liefde is een ontzettend fragiel, prachtig geschenk. Blijf zoeken naar de verbinding, want: Zoek en je zult vinden. En We kunnen voor hulp ook altijd terecht bij onze wijze Schepper.

Daarnaast zijn er ervaren en/of geschoolde mensen die je graag verder willen helpen. Hulp en/of advies nodig? Neem vrijblijvend contact op.