Op het gebied van verkering, verloving, huwelijk en seksualiteit is ook binnen christelijke jongeren veel gaande. Hoe kan het ook anders in deze tijd?

Door de invloed van het postmodernisme is het verschil tussen leer en leven versterkt. Het geloof rust meer en meer primair op ervaring (het goed voelen) die los kan staan van het woord van God. Hierin zit voor jongeren die op zoek zijn naar een relatie een groot gevaar. Naar mijn mening dient ons geloof primair gevoed en gevormd te worden door het woord van God, zodat wij kunnen wandelen in overeenstemming met de wil van God. Hierin zit ook voor de verkeringstijd en het daten een belangrijke les.

De vier pijlers voor een relatie

huwelijk in aanbouwEr zijn vier pijlers waar we in verkering en huwelijk mee te maken hebben: de geestelijke, de emotionele, de lichamelijke en de sociale pijler. Heel vaak zie je dat het in de verkering alleen om de lichamelijke pijler draait, waardoor uiteindelijk later in de verkeringstijd of in het huwelijk een gat in de fundering van de relatie valt. De kans is dan groot dat op termijn het hele huis instort.

Talloze jongeren krijgen (jong) verkering en gaan vroeg of laat te ver in de seksualiteit. Hierdoor blijkt het lichamelijke aspect zo dominant te worden, dat het aanstaande echtpaar nauwelijks heeft leren communiceren over de emotionele gevoelens van elkaar. En nog minder over geestelijke zaken zoals bijv. discipelschap in het huwelijk.

Maar al te vaak gaat een verkering weer uit, met alle (psychische) gevolgen van dien als er sprake is geweest van een seksuele relatie. Veel te weinig wordt er door jongeren van te voren welbewust nagedacht over het doel van verkering en het aangaan van een huwelijk.

Wat mag wel en wat mag niet?

Voor veel christenen staat seks voor het huwelijk gelijk aan ‘ontucht’. Dan hebben we ook een lastige vraag te beantwoorden, namelijk: wat mag wel en wat mag niet? Er staat geen duidelijke lijst in de Bijbel van do’s en don’t’s voor het huwelijk. Voor sommigen betekent dit alles behalve ‘het’, terwijl voor anderen tongzoenen al te ver gaat. Laten we voor het gemak maar het ‘beestje bij naam’ noemen en het onderverdelen in de volgende stappen:

  • Zoenen op de mond
  • Tongzoenen
  • Elkaar aanraken met kleren aan
  • Elkaar naakt zien & strelen
  • Elkaar bevredigen
  • Orale seks
  • Geslachtgemeenschap

Waar ligt voor jou de grens in je relatie? En waarom?

Misschien kunnen de volgende Bijbelteksten je helpen:

Leviticus 18:9

Ezechiel 23:8, 23:21

Deuteronomium 22:13-14

Hooglied 2:7

Hulp en/of advies nodig? Neem vrijblijvend contact op.